top of page

Що таке Fair Play?

Культура «Фейр Плей» - справедлива (чесна) гра – впроваджується в спорт у спробі створити істотну противагу його негативним сторонам: насильству, агресивності та нечесності. Англійське поняття «Фейр Плей» не перекладають національними мовами. Засновником Міжнародного комітету "Фейр Плей" був видатний тенісист середини XX століття Жан Боротра (Франція). Найважливіша функція міжнародного комітету "Фейр Плей" - щорічне присудження нагород. Формулювання цих нагород змінювалися. Починаючи з 2003 р. вручають трофей (приз) П'єра де Кубертена за благородний жест. Ним щороку нагороджують одного зі спортсменів за благородний вчинок, який часто пов'язаний з відмовою від незаслужено досягнутої перемоги. Інша нагорода – Трофей Жана Боротра за дотримання принципів справедливості упродовж спортивної кар'єри. Її присуджують спортсмену, який вже перестав виступати на змаганнях, але протягом усього свого життя демонстрував на змаганнях дух спортивної шляхетності.

Також за аналогічними ознаками присуджуються дипломи та надсилаються вітальні листи.

В цілому позитив всього руху за справедливу гру в тому, що він заснований на заохоченні дотримання етичних принципів, а не на покаранні за їх недотримання.

Ідеал Фейр Плей повинен завжди бути присутнім у всіх видах та формах спорту незалежно від віку учасників. Але найнаполегливіше він має реалізовуватися у фізичному вихованні дітей та молоді. Починаючи з дитячого садка та школи дорослі та тренери несуть особливу відповідальність у просуванні ідеалу Фейр Плей. Спортивні клуби повинні також передбачати ці ідеали у своїх програмах підготовки, змаганнях та громадському житті.

З початку концепція Фейр Плей є невід'ємною частиною спорту. Можна впевнено стверджувати, що без неї сьогодні світовий спорт не існує. В Україні ж доведеться провести велику роботу з популярізації Фейр Плей.

Принципи Фейр Плей означають не тільки сукупність письмових правил. Вони описують правильні переконання спортсмена та спортсменки, правильний дух, якого вони дотримуються, демонструючи повагу до інших.

Ці принципи покликані забезпечити захист спортсмена від тілесної чи психологічної шкоди. Принципи Фейр Плей є принципами індивідуального поведінки особистості. Але не можна недооцінювати і умови спортивних структур та організації загалом, так само, як і умови конкретних видів спорту.

Спортивні федерації на регіональному, національному чи міжнародному рівні роблять свій внесок у розвиток руху Фейр Плей через правила змагань, інструкції, підготовку тренерів, суддів, лікарів та інших офіційних осіб. Уряди і особливо державні та приватні освітні інститути відповідають за освіту та виховання в дусі Фейр Плей. Освітні процеси мають стосуватися як діючих учасників спортивних змагань, так і глядачів. Ця розширена концепція Фейр Плей повинна відображатись у відповідних навчальних планах.

Широке обговорення природи Фейр Плей у світовій системі спорту, серед спортсменів та спортивних керівників покликане переконувати у необхідності чесності у спорті. Але моральне засудження спортсменів не повинно ставати самоціллю, значно більшою мірою необхідно впроваджувати заходи попередження.

Приклади нечесності формують ставлення та поведінку дітей та молоді та дають їм негативне уявлення про спорт, навіть якщо поганий приклад подають лише кілька спортсменів. Не слід забувати, що не тільки хороший, а й поганий приклад у спорті має сильний вплив на процеси соціалізації в суспільстві.

На національному, а тим більше на міжнародному рівні, тиск, викликаний очікуванням спортивного успіху, може зрости так суттєво, що спортсмени, тренери та лікарі – іноді навіть за рекомендаціями їх федерацій – для досягнення перемоги можуть звертатися до використання допінгу або йти на ризик отримання важких травм, нехтуючи шкодою здоров'ю, що приноситься при цьому. Найважливішим завданням є захист спортсменів від надмірних вимог, що пред'являються до них на тренуваннях та змаганнях. Вимог викликаних націленістю на досягнення успіху за будь-яку ціну.

Мільйони спортсменів і спортсменок вважають, що можна досягти найвищих результатів без порушення принципів Фейр Плей. Якщо в деяких випадках результати найвищого рівня не можуть бути досягнуті без порушення принципів Фейр Плей, єдиним рішенням може бути відмова від таких досягнень. Бо головною турботою має бути людська гідність.

Хоча навколишні фактори, що впливають на чесну поведінку у спорті та поза ним, змінити важко, необхідно наполегливо шукати нові форми діяльності, спрямовані на формування у спортсменів поваги до правил чесної поведінки у спорті.

Найважливіше завдання всіх спортивних організацій – сприяти поширенню ідеалів Фейр Плей у всьому світі, створювати умови для перемоги чесності у спорті.

У 1994 р. конституалізувався Європейський рух Фейр Плей. У його складі організації 37 країн, переважно національні олімпійські комітети, також клуби Фейр Плей, але не більше за одну організацію від країни. Спочатку його найважливішою функцією було стимулювання вивчення самого феномену та обмін досвідом роботи з поширення принципів справедливої гри. З 1999 р. засновано систему щорічних європейських нагород.

У 1996 році було прийнято рішення про заснування "Почесної відзнаки" НОК України, про впровадження руху "Фейр Плей" ("Чесна гра"). Але на сьогодні мало хто, окрім наших футболістів, знайомий з принципами чесної гри.

При визначенні переможців у номінаціях Фейр Плей, Адміністративна рада Міжнародного комітету Фейр Плей та організації, що представляють кандидатуру, визнає істотним принцип реального вчинку, який містить уявлення про конкретний принцип, реалізований у цьому вчинку.


Найбільш загальні приклади чесної гри:

  • Надання допомоги спортсмену, який перебуває в небезпеці чи утрудненні, з можливою втратою власного змагального становища; прояв різних форм солідарності та взаємодопомоги по відношенню до суперника чи іншої особи; надання допомоги супернику у звичайній змагальній ситуації. Перша з присуджених міжнародних нагород, датована 1964 р., належить до цієї категорії. У ході змагань з бобслею на Олімпійських зимових іграх у італійця Еудженія Монті був хороший результат. Лише Тоні Неш (Велика Британія) та його партнер міг його перемогти. Але коли Монті дізнався, що у Неша зламалася деталь боба, він зняв потрібну деталь зі свого апарату і передав Нешу, який виграв золоту медаль.

  • Виправлення на користь суперників суддівської помилки. Типовий приклад із нагороджень велозмагань. Судді не завжди можуть визначити, хто першим перетнув лінію фінішу в велогонках, або плутають результати прямо під час нагородження. В 2021 році в категорії МТБ організатори “Київської сотки” викликали на подіум Юрія Кресана для отримання нагороди за перше місце. Юра взяв мікрофон та розповів, як насправді відбувся фініш його суперників. Він передав свою золоту медаль Євгенію Шилову, а сам отримав бронзу. Тим самим Юрій відновив справедливість.

  • Відмова скористатися перевагою, яка не викликана власними успішними змагальними діями. На чемпіонаті Європи 1971 році швейцарка Мета Антенен лідирувала у стрибку у довжину. Її найнебезпечніша суперниця німкеня Інгрід Міклер-Беккер була викликана на естафету до того, як закінчила стрибки. Антенен попросила суддів продовжити час чергової перерви і врешті-решт поступилася суперниці титулом чемпіонки.

  • Відмова скористатися перевагою, що дають правила змагань або власні (навмисні чи ненавмисні) неправильні дії. На турнірі Гран-прі з настільного тенісу 1988 році у Барселоні у вирішальній грі Анджей Грубба (Польща) вів з рахунком 19:17, коли його суперник вимагав покарати Груббу за неправильно зіграний м'яч. Протест був відхилений суддею, але Грубба відмовився від двох спірних очок та програв матч.


148 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Остеопатія BioFit. Корекція хребта.

Остеопатія BioFit - комплексна методика, що включає різноманітні види масажу: класичного лікувального точкового акупунктурного рефлекторного східного масажу Шіатцу Су Джок елементи мануальної терапії

bottom of page