top of page

Інтерв'ю для Даші Пряникової

Задовго до того, як сама скуштувала всю красу велосипедного життя, багато чула від знайомих хлопців про їхнього шкільного друга, який досить успішно захоплюється велоспортом, а ще, так би мовити, рухає культуру в маси - вокаліст у музичній групі. Нарешті день варення товариша стало приводом для особистого знайомства. Великий святковий стіл зібрав навколо себе близьких та друзів. Привітання, вручення подарунків, дзвін келихів та побажання на адресу іменинника – здавалося б, нічого незвичайного для такого свята. Але одного разу на себе перевернув увагу один хлопець, який раптово затягнув своїм сильним тенором «Що наше життя? Грааааааа!» … і тут «вечір перестав бути млосним»(с))) Ще через деякий час, наші спільні друзі вирішили офіційно оформити свої взаємини і на це свято життя ми були запрошені не просто як гості, а і як ведучі вечори (тоді ще малознайомі друзі) з другом). Але на жаль, травма партнера внесла корективи в загальні плани і попрацювати в команді так і не склалося. свої місця. Велорух нагадав про давнє знайомство з Єгором Панченком. Вокаліст у сідлі виявився досить відомим у велокругах, адже останні кілька років велоспорт зайняв більшу частину його життя. Єгор займається складанням велосипедів, їх ремонтом, налаштуванням посадки, тестуванням порогової потужності, допомагає визначити тренувальні зони. На початку 2015 року почав цікавитися проблемою Київського велотреку та підключився до громадського руху за його відновлення. Разом із Extreme Factory UKR навіть успішно організували у вересні шосейні перегони #KyivRoadCriterium. Крім того, в сезоні 2015 Єгор спеціально готувався до шосейних перегонів #VR120, #КиївськоїCотці та #ДніпровськихКруч, також брав участь у стартах #ЛюбивськогоКубкаУкраїни. Для себе Єгор вважає пріоритетними перегонами – олімпійське крос-кантрі (XCO) та марафони (XCM), адже на сьогоднішній момент вони найкраще розвинені в Україні. А потім ідуть і шосейні перегони.

Єгоре, поділися, як тобі вдається підтримувати форму цілий рік? - Ніяк)) Цілий рік підтримувати форму так само безглуздо, як і неможливо. Повинні бути піки та спади форми, так працює наш організм. Переважна більшість гонок посідає кінець весни – початок осені. Потрібно орієнтуватися цей період для виходу пік форми. Сам пік триває 1-2 тижні і за ним іде спад. А коли повинні наступити ці 1-2 тижні, залежить від перегонів, які ти хочеш виграти. Таких піків за рік може бути кілька.

Розкажи про тренування у домашніх умовах: підготовка, що необхідно для цього? - Тренування вдома – це, звичайно, крайній захід, але дуже вигідний. Достатньо мати парочку гантелей та станок під заднє колесо, щоб підтримувати та розвивати себе. Наразі стали популярними петлі #TRX. Так як у басейні плавати зараз стало дорого, а біг мені протипоказаний, я проводжу всю зиму на станку. Завдяки одній добрій людині навіть спробував цього року ролерний тренажер. Велолюбителі терпіти його не можуть, але я зміг знайти користь від його використання. Роллер добре розвиває почуття велосипеда і не прощає помилок при тренуваннях каденсу або педалюванні однією ногою. Навчитися крутити без рук ще той челендж. Аеробні тренування мені приємніше виконувати на ролери. Пробував і інтервалити, насправді їхати 42 км/год на ролери вимагає приблизно 220Вт, а передачі дозволяють їхати 50+.

Багато хто стверджує, що тренування на станку досить нудне заняття, чим ти розважаєш себе в цей час? - Нудне заняття тільки для тих, хто не має плану підготовки чи бажання зробити їх не нудними. У 2014 році я грав у шахи та розгадував судоку, але й тренування були до 1,5 години. Минулої зими я мав багато десятків годин не інтенсивної роботи на станку. Вихід знайшов швидко - онлайн освіта. Закінчив кілька дуже корисних курсів на coursera. Прив'язав мишку до керма й уперед. Коли ж йдеться про інтенсивні тренування, то нудьгувати просто ніколи: тільки біль та страждання. Ще один цікавий момент - показання потужності, пульсу, каденсу і т.д. Люблю робити роботу, намагаючись підтримувати ті чи інші показники. Це не так просто, як здається спочатку.

З яких етапів побудовано твоє тренування? Розкажи детальніше, за якою програмою тренуєшся? – Програму тренувань складаю собі сам. Минулої зими у мене було достатньо часу, щоб проштудувати книги про велоспорт, тренування, харчування та фізіологію. На перегонах я виступаю з 2007 року, відповідно до досвіду було хоч відбавляй. А ось теорією раніше особливо не цікавився. І дарма. Вже цього року вдалося досягти результатів, про які мріяв. За цей сезон зміг розібратися у тренуваннях із вимірювачем потужності. Це не так весело та круто, як багатьом здається. Це біль та страждання у такому обсязі, про який раніше ви й думати не могли. Наприклад, одне з моїх тренувань на тренері складається з таких етапів, тут все просто: 1. Поїсти не важку їжу. Якщо тренування вранці, то краще вівсянку\макарони із твердих сортів. 2. Через 30-60 хвилин можна сідати у сідло. Почавши з 5-хвилинної розтяжки. 3. Розігрів 10-20 хвилин в 1 зоні, залежно від того, яке чекає тренування. 4. Сама робота: Зима – час працювати над своїми слабкими місцями. Наприклад, я робив аеробну роботу – 1,5-2,5 години у другій зоні. Або працював над круговим педалюванням - роблячи хвилинні інтервали: розкручування протягом 1 хв до максимум каденсу потім 3-5 хвилин відпочинку. Вправи однією ногою по 30 сек або користуюся системою PowerCranks (огляд можна знайти тут https://goo.gl/bep4jx). Головне у тренуванні на техніку – намагатися сильно не закисляти м'язи, працювати на малому навантаженні та виконувати вправи правильно. Терпіти і думати про те, коли це все закінчиться - не варіант в цьому випадку. Якщо звичайно у вас перші перегони вже в березні, то з грудня настав час переходити до роботи на рівні ПАНО, і з кожним місяцем підвищувати інтенсивність, скорочуючи тривалість інтервалів. 5. Затримка ті ж 10-20 хвилин. Розтяжка відразу або через кілька годин, дивлячись наскільки зголодніла.

Скільки разів на тиждень ти тренуєшся? І чим тренування відрізняються одне від одного? - Цього року у мене було поставлено високі цілі, тому доводилося тренуватися 6 днів на тиждень. Один тиждень по-науковому можна назвати мікроциклом. Я користуюсь періодичною системою планування тренувального року (макроцикла), і тижні різних місячних циклів (мезоцикл) відрізняються один від одного. Наприклад, опишу тиждень, коли в неділю на мене чекає 1,5 годинна гонка. Понеділок – вихідний. Після важких вихідних із груповими заїздами на 100-150 км – найкращий час відпочити. Вівторок – якщо встиг відновитись тоді інтенсив: інтервали, гірки. Якщо ні – пару годин відновного катання шосе з короткими прискореннями. Важливо слухати своє тіло. Середа – традиційне об'ємне тренування (4-5 годин). Намагаюся збирати хорошу компанію та урізноманітнити маршрут. Цього року бувало, приїжджало і 8 людей! Є що згадати. Четвер - відновлення, короткі прискорення (до 2-3 годин). П'ятниця – інтенсивна робота, інтервали по 90 секунд у лісі (2 години). Субота - 1,5 годинне тренування: 10-15 секундні прискорення - як підведення до гонки. Неділя – гонка крос-кантрі.

Розкажи про командні тренування Blood Brothers Cycling Team? Який підхід команди до тренувань у зимовий період? - Цього року, на жаль, у нас рідко виходило виїжджати великим складом. В основному це були об'ємні тренування, або технічне катання в лісі. Кожен член команди має свій графік тренувань і коли вони збігаються, ми намагаємось збиратися разом. Скажу тобі, це виявилося складнішим, ніж я думав. Плани на майбутнє ми намітили. Почали роботу над домашньою командною трасою на Лисій горі. Плануємо провести на ній перегони наступного року. Ідеальний зимовий період – це тренувальний збір у теплих краях. Сподіваюся, пара наших хлопців вибереться на Кіпр. А так – хто займається бігом, хто плаванням для ОФП. Є можливість попрацювати із вагами у спортзалі. Взимку потрібно працювати над базовими складовими форми – загальною витривалістю, силою та швидкісно-технічними навичками.

Як би ти порадив тренуватися в зимовий період тим, хто не має вдома станок? - Перше, що потрібно - це визначитися «а чого мені хочеться отримати від тренувань». Поставити цілі, зрозуміти які завдання потрібно виконати для їхнього досягнення. Якщо ти людина дисциплінована, то краще скласти план тренувань, звернутися за порадою до досвідченіших гонщиків/тренерів. А далі, замовити через інтернет станок. Адже єдина причина чому у вас вдома немає станка, а ви збираєтеся перемагати у перегонах – з січня до березня ви їдете до Грузії у гори на збори. А поки що він приїде - бігати/плавати/відпочивати/насолоджуватися життям. Звичайно, можна віджиматися від підлоги, присідати до ста і жонглювати гантелями, але користі від цього буде не багато. Біг – добре розвиває витривалість та серцево-судинну систему. Робота з обтяженнями у залі – силу. А тренування на станку – техніку педалювання. Мої поради початківцям: • Обзаведіться пульсометром в першу чергу, не заганяйте своє серце в перші роки тренувань. • Вивчіть книгу Джо Фріла «Біблію велосипедиста», краще одразу купувати паперове видання. • Знайдіть для себе таку мотивацію, яка буде здатна виштовхнути вас з ліжка о 6-й ранку на тренування.

54 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Остеопатія BioFit. Корекція хребта.

Остеопатія BioFit - комплексна методика, що включає різноманітні види масажу: класичного лікувального точкового акупунктурного рефлекторного східного масажу Шіатцу Су Джок елементи мануальної терапії

bottom of page